281 poze   43896 vizite

mixomatoza

Mixomatoza este o afectiune infecto-contagioasa de origine virala, extrem de agresiva, care duce la decimarea populatiilor de iepuri salbatici, din ferme sau chiar a companionului dumneavoastra. In urma cu 5 decenii bola a fost introdusa in Australia si Belgia pentru reducerea populatiilor de iepuri salbatici, peste 90% dintre exemplare au murit. Din pacate odata eliberat virusul nu a mai putut fi oprit si a ajuns si la iepurii de casa. In zilele noastre s-a elaborate un vaccine pentru aceasta boala, iar cazurile de noi imbolnaviri au scazut, insa nu a putut fi eradicata de tot. iepurasii tinuti mare parte din timp in interior sunt mai putin predispusi la a contracta virusul, dar un risc exista si trebuie luate toate masurile de preventie.

Semnele bolii
Difera in functie de forma bolii (acuta sau cronica) si de tulpina virusului care a produs infectia. In formele acute se observa inflamarea mucoasei conjunctivale (poate fi confundata intr-o prima faza cu o conjunctivita clasica), a pleoapelor (blefaro-conjunctivita) si a regiunii perianale si genitale, scurgeri oculare apoase. Ulterior apar acumulari de lichid in tesuturile moi ale corpului cu inflamarea si cresterea in volum a urechilor (care devin cazute, grele), cap (care devine umflat, asa numitul “cap de leu”), pleoapelor (dand aspect somnoros mimicii iepurelui). Conjunctivita se agraveaza ducand la orbire.iepurii slabesc rapid, desi pofta de mancare se pastreaza. Pe tot corpul apar noduli de dimensiuni variabile (pana de marimea unei nuci) numite mixoame. Iepurele ca fi apatic, va avea febra si scurgeri nazale. 90% din bolnavi mor in urmatoarele 7-10 zile. Cei care rezista infectiei trec in forma cronica a bolii. In aceasta faza iepurii prezinta secretii oculare vascoase, respiratie ingreunata si mixoame organizate in special in zona capului si bazei urechilor. In urmatoarele 30 de zile indivizii infectati pot transmite boala mai departe. Exemplarele trecute prin boala dezvolta imunitate si nu vor mai fi afectati pe viitor.

Cum se transmite?
Transmiterea se poate face pe multe cai, din aceasta cauza boala e considerata foarte contagioasa, cu atat mai mult cu cat virusul e si foarte rezistent la agentii fizici si chimici. Animalele bolnave sau cele trecute prin boala transmit virusul prin secretiile oculare sau nazale, contaminand aerul, apa, hrana si adaposturile. In cadrul crescatoriilor chiar si stapanul poate transmite virusul de la exemplarul bolnav la cei sanatosi. O alta cale, poate cea mai importanta si greu de controlat e prin intermediul insectelor care se hranesc cu sange (purici, capuse, tantari, paduchi), care se hranesc cu sangele animalelor bolnave, iau virusul si apoi il transmit viitoarelor victime.

Tratament
Nu exista un tratament etiologic al acestei boli. Odata contractat virusul nu se mai poate face nimic pentru distrugerea lui. Perfuziile, antibioticele nu fac decat sa previna infectiile bacteriene secundare, uneori dau rezultate ajutand iepurasul sa treaca peste boala (daca si imunitatea lui e puternica, aceasta e principala conditie sa scape). De cele mai multe ori suferinta e mare si e recomandata eutanasierea pentru curmarea ei.

Vestea buna e ca exista la noi in tara un vaccin impotriva acestei afectiuni, care previne imbolnavirea prin stimularea formarii de anticorpi impotriva acestui virus. Se recomanda vaccinarea puilor peste 6 saptamani si a tuturor adultilor neimunizati. Se face un rapel la aprox. 30 de zile, apoi la fiecare 6 luni se reia vaccinarea. Medical veterinar va va explica mai multe despre acest vaccine, care e accesibil si ca pret. Pentru ca virusul poate suferi mutatii, uneori si animalele vaccinate mai fac boala, insa intr-o forma mult mai usoara, din care scapa.

Cum putem preveni infectarea?
- Cel mai simplu:prin vaccinare
- Deparazitati iepurii si tineti la distanta insectele precum tantarii, capusele, puricii.
- Tineti animalele in interior, daca e posibil
- Nu permiteti contactul iepurilor domestici cu cei salbatici (posibili purtatori ai virusului)
- Nu lasati cainii folositi la vanatoare sa vina in contact cu iepurii de casa
- Puneti in carantina orice exemplar care a venit in contact cu vreunul bolnav. Daca in 14 zile nu apar semne ale bolii poate fi declarat sanatos.
- Izolati animalele bolnave, dezinfectati bine tarcurile si custile unde acestea au stat, inainte de a introduce alti iepuri acolo.
- Evitati sa duceti in expozitii sau in locuri cu alte rozatoare iepurii bolnavi, nevaccinati.

Mixomatoza e principala boala care face ravagii in fermele de iepuri din cauza contagiozitatii ridicate. Ca sa protejati companionul “urecheat” faceti o vizita la medic si cereti informatii mai multe despre aceasta boala, precum si vaccinul necesar. E mai bine sa preveniti decat sa suferiti mai tarziu
1150
1150
image
image
IUUKCJFEPWQSOHIRMMA
IUUKCJFEPWQSOHIRMMA
mixomatoza1
mixomatoza1
myxomatosis2
myxomatosis2
VIIERQJZTYMCBIQMPWU
VIIERQJZTYMCBIQMPWU

Comentarii album • 1
victorvct 13 mai 2013  
la mine mixamatoza face ravagii printre iepuri.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.